lördag 17 oktober 2009

Bull-Bak!

Klara! :D

Och här kommer receptet:

Ingredienser:
100-150g margarin el. smör, 5dl mjölk, 50g jäst (1pkt), 1-1½dl socker, 780g (ca 13dl vetemjöl)

Fyllning:
Margarin el. smör, socker, vaniljsocker, kanel.

Pensling:
1 uppvispat ägg + 2tsk vatten

Gör såhär:
1. Smält matfett i en kastrull. Släng i mjölken och värm till 37 grader. (fingervarmt)

2. Smula sönder jästen i en bunke. Häll 'degvätskan' (matfett+mjölk) i bunken och rör om tills jästen har löst sig.

3. Häv i sockret, saltet och nästan allt mjöl. (Spara lite mjöl till utbakningen)

4. Knåda ihop degen tills den blir smidig och släpper från bunken.

5. Nu är det dags för jäsning. I skålen övertäckt med en kökshandduk i ca 40min.

6. Släng ut lite mjöl på bordet (smart att torka av bordet först!) Sen slänger du upp degen och knådar ihop den så den blir smidig. Sen delar du degen i 2 delar som du kavlar ut till 2 avlånga kakor.

7. Dags för fyllningen ;) Bred på margarinet på degen, fördela över hela. Strö på socker, vaniljsocker och kanel. Sen är det bara att rulla ihop den till en lång korv.

8. Skär 'korven' i 1-1½cm tjocka skivor som sedan lägg i bullformar eller helt enkelt på ett bakplåtspapper. Nu ska dom jäsa i 30-40min.

9. Snart är det dags för ungnen men först ska bullarna penslas med lite ägg (så att pärlsockret får fäste ;) Sen strör man över pärlsocker.

10. Ååå skjuts in i ungnen! Kom ihåg att sätta på ungnen i tid, 250 grader ska de va! Varje plåt gräddas ca 6-10 min, tills de fått fin färg alltså!

11.Sen får bullarna svalna på bänken med en kökshandduk över. KLART!

Inga kommentarer: